Wbrew pozorom wcale nie chodzi tutaj o jakąś przyprawę czy nawet składnik, a o narzędzie kuchenne jakim jest tłuczek do mięsa. To właśnie on sprawia, że kawałek mięsa staje się bardziej kruchy, a przez to obróbka cieplna jest możliwa, a sama potrawy o wiele lepszy. W związku z tym tego rodzaju urządzenie powinno znaleźć się dosłownie w każdej kuchni. Najczęściej tłuczki wykorzystywane są właśnie do rozklepania kotleta schabowego czy innego kawałka mięsa. Nie mniej jednak tłuczek do mięsa można w kuchni wykorzystać również an inne sposoby. jednym z nich jest kruszenie i rozdrabniane.
Tłuczek nie tylko do mięsa
Jeśli chodzi o kruszenie to niekoniecznie mięso w tej sytuacji będzie tutaj wykorzystane. Najczęściej tłuczkiem można pokruszyć chociażby herbatniki, które wykorzysta się później w ciastach. To samo dotyczy rozdrabniania. Najlepiej smakują potrawy doprawione świeżo mielonym pieprze, a czasami wystarczy go tylko grubo posiekać. Nożem to zadanie jest trudne, a nawet niebezpieczne. Wystarczy pieprz umieścić w woreczku, zamknąć i tłuczkiem do mięsa rozgnieść.